skip to Main Content
+36 30 594 0700 info@oldlakesup.hu Tata, Tópart sétány 13.

SUPdog – avagy a kutyás evezésről

SUPdog – Avagy A Kutyás Evezésről

Kutyásnak lenni életforma. Az igazi kutyás ember minden örömét és élményét szeretné megosztani a kedvencével, nincs ez másként a SUP szerelmeseivel sem. Szerencsére az Öreg-tó páratlan szabadságot nyújt a „hatlábúaknak”, nálunk pedig az egyre népszerűbb kutyás, azaz SUPdog evezésnek is hódolhattok. De lássuk, mik szükségesek ahhoz, hogy valóban sikeres és élvezetes legyen a kutyás evezés?

Előfeltételek

  • Az alap engedelmességi gyakorlatok (ül, fekszik, marad) ne okozzanak gondot a számotokra, a kutyád akkor is tartsa be az utasítást ha zavaró ingerek érik. (Pl. maradjon akkor is ha elúszik mellettetek egy kacsa vagy a parton meglát egy másik kutyát…)
  • A kutya ne irtózzon a víztől. Nem mondom, hogy mindenképp szeressen úszni, mert én is eveztem már olyan kutyával, aki egyébként nem rajong a vízért, de a SUP-ot mégis kedveli és esze ágában nincs a vízbe ugrani. De ilyen esetekben mindenképp kell a kutyára mentőmellény!
  • Lehetőleg ne akkor állj te is először a deszkán… még ha ugyanaznap próbáljátok is ki a kutyás evezést, te mindenképp evezz egy kicsit egyedül mielőtt a kutyádat is a deszkára tennéd!
  • Ha nagyon energikus a kutyád, mindenképp fáraszd le egy kicsit az evezés előtt.

Alapvetően elmondható, hogy minél harmonikusabb a viszony és minél nagyobb a bizalom gazdi és kutya között, annál könnyebben fog menni a közös evezés és a kutya is annál jobban fogja élvezni azt.

Mekkora kutyussal lehet SUP-ozni?

Gyakorlatilag bármekkorával. Ha egy 130 kg-s embert gond nélkül elvisz a deszka, akkor a kutyáddal sem lesz gond. 😉

Milyen deszka kell a SUPdog-hoz?

Mi rendszerint a nagyobb méretű (10’4-10’8), széles orrú deszkákat javasoljuk az első kutyás evezésekhez, de ez függ a kutya méretétől is. Nyilván egy németjuhász igényli a nagyobb deszkát, de egy kistestű ebnél a kisebb deszka is elegendő. Minél nagyobb a csúszásgátló felület a deszkán, annál jobb. Sok kutya szeret fel-alá mászkálni, miközben a gazdi evez, egyesek pedig csak a gazdi lábai között érzik biztonságban magukat. Egyébként csúszásgátló kutyapadot SUP deszkára külön is lehet vásárolni, például itt.

Evezés előtt…

  • Ha a kutyád jól motiválható jutalomfalatokkal, akkor érdemes kihagyni az evezés előtti étkezést vagy legalábbis a szokásosnál kisebb adagot adni neki, hogy éhesen még könnyebben motiválható legyen. Közvetlenül evezés előtt semmiképp ne kapjon enni!
  • Ha inkább játékokkal motiválható a kedvenced, akkor ne hagyd otthon a kedvenc játékát! 🙂
  • Kutya mentőmellény használata mindenképp javasolt, így a fogantyú segítségével könnyen vissza tudod segíteni a deszkára ha esetleg beleugrik vagy beleestek és könnyebben fennmarad a vízen is. Óriási tévhit, hogy minden kutya tud és szeret úszni, de egy gondos gazdi tökéletesen tisztában van a kedvence vízhez való viszonyával már az evezés előtt.
  • Érdemes arról is megbizonyosodni a közös evezés előtt (meg egyébként is), hogy a kutya karmai ne legyenek túl hosszúak, nehogy véletlenül egy rossz mozdulat következtében letörjön, plusz így a deszkában sem okoz nagy károkat.

Kelléklista – ezeket vidd magaddal

  • Jutalomfalat és/vagy a kutyád kedvenc játéka
  • Kutya mentőmellény, ha nincs akkor legalább hám (Mi a Ruffwear-t javasoljuk, bár nem olcsó, de a legjobb minőség!)
  • Érvényes oltási könyv
  • Zacskók (ha elvégezné a dolgát a vízparton) 🙂
  • Víz és itatótál (ha nem akarod, hogy a tó vizét igya, tengeren pedig alap)
  • Kutya elsősegélycsomag – mert bármi történhet és első a biztonság!

Mehetünk!

Deszkához szoktatás

Ideális esetben ez már szárazföldön megtörténik. Először sok kutya bizalmatlan a deszkával szemben, néha meg is szokták ugatni, ami nem csoda hiszen egy elég szokatlan, nagyméretű tárgyról van szó. Ezért a kutya minden közeledését a deszkához jutalmazni kell: ha ránéz, ha megszagolja, ha ráteszi a mancsát, esetleg fel is mászik rá. A lényeg, hogy csak pozitív élmények érjék a deszkával kapcsolatban. Eközben mi is ráülhetünk a deszkára, hogy lássa, nincs félnivalója. A legjobb, ha létrehozunk egy külön parancsszót, amivel fel tudjuk hívni a deszkára és egy másikat amivel le és ezt csak a SUP-nál alkalmazzuk. Ha szárazföldön már gond nélkül felmászik a deszkára, kezdjük el az ül, fekszik és marad gyakorlatokat, közben pedig folyamatosan jutalmazzuk.

Ezek után megpróbálkozhatunk ugyanezekkel a gyakorlatokkal a vízen is. Javasolt a sekély víz, ahol a szkeg már nem ér le de azért még nem túl mély. Nyilván ez attól is függ, mekkora a kutyád és milyenek a körülmények, de az az ideális ha magától fel tud mászni a deszkára és nem te rakod rá és te már a deszkán vagy, amikor a kutyád felmászik. Mi az Old Lake SUP-nál első alkalommal közvetlenül a partra „dokkoljuk” a deszka orrát, a gazdi ekkor már a deszkán ül vagy térdel és a deszka végét pedig egyikünk lefogja, hogy ne mozduljon el miközben a kutya rámászik. Ez szokta ugyanis a legnagyobb ijedtséget kiváltani a kutyában: amikor a gazdi hívó szavára elkezd a deszkára mászni, az pedig kimozdul alóla. A deszka rögzítésével ezt próbáljuk elkerülni.

Ha a kutya felmászott a deszkára, hagyjuk, hogy a gazdi jutalmazza, leültesse, lefektesse a vízen ringatózó deszkán. Ha ez megvolt, elkezdjük bemozgatni a deszkát, eltávolítjuk a parttól. Ez a másik kritikus pont: a kutya vagy a deszkán marad, vagy leugrik róla. Általánosságban elmondható, hogy ha a kutyának már nincsenek félelmei a deszkán és jól érzi magát, akkor nem is ugrik le róla. Sőt, szerintem egyes kutyáknak kifejezetten biztonságérzetet ad amikor a deszkán vannak, kb. olyat mint amit egy kennelben tudnak érezni. Ilyenkor már maguktól fel is másznak a deszkára, ha meglátják azt. Érdemes első evezéskor a part mentén evezni, amíg így együtt deszkabiztossá nem váltok. És a vízbeesést is érdemes ekkor gyakorolni, hogy ne a tó közepén vagy keményebb körülmények között legyen az első alkalom! Erről mindjárt bővebben is írok.

Evezőhöz szoktatás

A másik kritikus pontja a kutyás evezésnek az evezőhöz való viszonyulás. Főleg mentett, korábban bántalmazott kutyáknál előfordulhat, hogy a hosszú botszerű dolgok félelmet keltenek bennük. Különösen igaz ez akkor, amikor a kutya előtted ül a deszkán és a feje felett átemeled az evezőt. Ezt a félelmet, bizalmatlanságot mindenképp meg kell szüntetni mielőtt vízre szállunk! Egyes kutyák pedig egyszerűen annyira játékosak vagy védelmezőek, hogy kapkodnak az evező után és ki akarják venni a gazdi kezéből, de ha megvan az alapvető engedelmesség, akkor ezt könnyen le lehet kezelni.

Segítség! Vízbe estünk!

Hogyan juttasd vissza a kutyád a deszkára?

Képek forrása: Ruffwear

  1. Miután te visszajutottál a deszkára, térdelj a deszka középvonala mögé. (Jellemzően a fogantyú mögé, ha van rajta.)
  2. Helyezkedj a deszkával úgy, hogy a kutyád a deszka oldalánál legyen, de nem veled egyvonalban, hanem picit előtted.
  3. Fogd meg a mellény vagy hám fogantyúját, a kutyád ekkor valószínűleg elkezd magától felmászni a deszkára. Ekkor emelj rajta a fogantyú segítségével, hogy könnyebben fel tudjon mászni.
  4. Addig ne engedd el a fogantyút, amíg nincs a deszkán mind a négy lába.
  5. Várd meg, amíg lerázza magáról a vizet, mielőtt felállnál!
  6. Jutalmazd meg, amiért ügyesen visszamászott! 🙂

Pórázt a kutyára?

Sajnos nem egyszer voltam már tanúja annak, hogy emberek a pórázt hozzákötik a deszkához és azt ráncigálják, hogy szót fogadjon a kutya a deszkán. Szerintem ez engedelmes kutyák esetén teljesen indokolatlan. Akire nem hallgat a kutyája, annak nem SUP deszkán, hanem kutyaiskolában a helye. Más kérdés, ha olyan helyen eveztek, ahol esetleg kötelező a póráz a kutyára (?), de ekkor fokozottan figyelni kell, hogy szükség/vészhelyzet esetén gyorsan el tudd oldani!

Türelem kutyás evezést terem

Teljesen normális dolog, ha időbe telik, hogy a kutyád hozzászokjon az új helyzethez. Ettől nem lesztek kevesebbek és inkább dicséretre méltó, ha nem erőltetsz a kutyádra valamit, amit egyértelműen nem akar vagy amire még nincs felkészülve. Az egésznek csak akkor van értelme ha mindketten élvezitek! Tehát légy türelmes, ha első alkalommal nem sikerült, nem kell feladni, a kitartás meghozza a várt eredményt. 🙂 De csak azért, hogy legyen egy menő insta posztod, ne kényszerítsd a kutyád olyanra amit nem akar! A SUPdog témában már könyv is íródott, ha tudsz angolul, érdemes beszerezni!

Te is kipróbálnád?

Kölcsönzőnkben már rengeteg kutyásnak segítettünk megtenni az első evező csapásokat. Ha Te is szívesen kipróbálnád a kutyás evezést, szeretettel várunk a vizek városában! Nyugodtan vedd fel velünk a kapcsolatot!

Kérdés, ötlet, komment? Szólj hozzá Facebook oldalunkon! 

Back To Top